Artikel fra Århus Stiftstidende

Flaget gik på halv for garnets mester

Garnforretningen Gazelle I M. P. Bruuns Gade har misten sin mor, Elin Frisenhøj. Derfor er flagene på halv i handelsgaden. Gazelle er en tredjegenerationsforretning, og den drives videre i bedste velgående af datteren Jette Frisenhøj.

AARHUS: Flaget gik på halv i M. P. Bruuns Gade torsdag, hvor de handlende med flagalléen markerede deres respekt for én af gadens største personligheder, der er gået bort. Garnforretningen Gazelles grundlægger tilbage i 1948, Elin Frisenhøj, blev torsdag begravet. Hun blev 87 år.

Gazelle er én af Aarhus’ mest velestimerede butikker. Garnforretningens historie er historien om tre generationer. I dag driver Elin Frisenhøjs datter, Jette Frisenhøj butikken i Bruuns Gade videre. Det var Elin Frisenhøjs far, der i 1948 købte den daværende trikotageforretning. Elin Frisenhøj var fra begyndelsen med i den daglige drift og havde altid fokus på gode betjening af kunderne, som også er kendetegnet i dag.

For tre år siden var Århus Onsdags reporter, Helle Holm, på besøg hos Gazelle. Hun beskrev oplevelsen i garnforretningen således:

Den dejlige huleagtige stemning

– Stemningen er tæt huleagtig hos garnforretningen Gazelle i M.P. Bruuns Gade. Fra den pulserende gade udenfor træder man ind under markiserne, et par trin op og ind i den farvestrålende hule, hvor garnnøgle efter garnnøgle ligger på rad og række i reolerne eller i kurve og kasser på borde og gulve.

– Her kan man få alt, hvad hjertet begærer af garntyper, strikkepinde, hæklenåle, knapper og opskrifter på alt fra spædbarnets yndigste sommerkjole til svigerfars solide vintercardigan. Rundt om i de store vinduer mod gade og port, på borde og vægge, hænger færdigstrikkede og -hæklede modeller til inspiration for kunderne, og rækker det ikke, rummer bageste hjørne i butikken et bord, to stole og en samling mapper med opskrifter til almindelig fornøjelse.

Elin Frijsenhøj var til det sidste interesseret i forretningen. Hun udmærkede sig ved at være fabelagtig med strikkepinde, og allerede inden hendes far overtog Gazelle, strikkede hun modeller for garnfirmaer.

– Det var nok derfor, min morfar fik ideen til en garnforretning. I det hele taget har min familie altid været dygtig til håndarbejde og alt det kreative, siger Jette, der selv – som sin mor – både strikker, hækler, syr og broderer.

 

Af  Morten Ravn – Stiften.dk
Foto: Kim Haugaard